MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS                    
REKLAMA
Zásilkový obchod - www.zasilkovyobchod.cz
SPONZOŘI
AKTUALITY
10. závod MČR - Dobřany v Orlických horách 27. 2. 2010

Opravdovým vrcholem letošní motoskijöringové sezóny byl poslední 10. závod seriálu mistrovství ČR „ORION – SHIVA KTM CUP 2010“ v Dobřanech v Orlických horách. Na známém závodišti „U hradu“ se sešlo 18 našich nejlepších dvojic. Pro zranění chyběli pouze Skalka s Břízou. I přes velké oteplení pořadatelé z AMK Dobřany připravili trať, který byla pro všechny jezdce náročná, ale dobře sjízdná. Samozřejmě nebyla ideální, ke konci závodu už připomínala spíše trať jarních motokrosů.

Už po zkráceném dopoledním tréninku bylo rozhodnuto, že se pojedou pouze 3 série kvalifikačních jízd na 4 kola tak, aby trať trpěla co nejméně. Už kvalifikační jízdy dokonale prověřily výkonnost všech posádek a ubraly mnoho sil hlavně lyžařům. 500 přítomných diváků bylo hlavně zvědavo, jak zvládnou trať 2 nejvíce favorizované dvojice Marek s Navrátilem a bratři Šrolerové.Ale nejlepší byli Mencák s Bergerem, kteří dvakrát vyhráli a jednou byli na 2. pozici. Bez problémů postoupili bratři Šrolerové i Kunc s Prossem a Sládek s Čížkem.

Určité problémy s postupem měli dosud vedoucí Marek s Navrátilem. Ve 2. sérii jízd po pádu lyžaře dojeli až jako 6. A jen díky vítězství v poslední jízdě byli v kvalifikaci na 7. pozici a postoupili přímo do finále. Tam se dostali i Zářecký s Morávkem kteří dokázali, že těžké tratě jim vyhovují. Kvalifikace příliš nevyšla talentovaným mladíčkům Kubíčkovi s Hovadem, kteří dlouho sahali po přímém postupu. Pak ale po chybě a pádu ve své poslední jízdě, kdy vedli, ztratili svoji pozici a museli do finále „B“.

A „B“ finále mělo určitě zajímavý průběh. S neustále se zhoršujícím povrchem trati si nejlépe poradili překvapivě jihočeští jezdci z Motosportu Chýnov Vitouš s Hotovým. Na vedoucí pozici byli po celý závod a dokázali tak letos poprvé postoupit do finále „A“. Tam je doprovodili ještě Mohaupt se Sejkem, kteří měli po špatném startu dokázali, že závody se jezdí až do konce. V posledním kole dokázali předjet nejen Fogla se Sabotou, ale i na 2. pozici dlouho jezdící Luxe s Glonkem. Nepostoupili ani Kubíček s Hovadem, kteří měli před závodem šanci postoupit do elitní desítky nejlepších jezdců.

Před finálovou jízdou bylo jasné, kdo má šanci na titul. Nejblíže k němu měli Marek s Navrátilem, kterým stačilo i 2. místo k titulu. Naopak bratři Šrolerové museli bezpodmínečně vyhrát. V případě výpadku obou těchto dvojic měli určité šance i obhájci mistrovského titulu Sládek s Čížkem. Tak co si mohli diváci více přát. Až poslední jízda letošního seriálu MČR tak měla rozhodnout o mistrovském titulu.

A byli to právě klášterečtí bratři, kteří udávali tempo finálové jízdy od začátku až do konce. Do poloviny závodu za nimi jezdili Marek s Navrátilem, kterým se tak blížil mistrovský titul. Ale motoskijöring je sportem, kde se jezdí až do konce. Marek ztratil lyžaře a rázem se propadl do hloubky jezdeckého pole. Na 2. pozici se tak dostali domácí Švorc s Marešem, kteří byli mohutně povzbuzováni diváky. Pro ně bylo 2. místo dvojnásobně úspěšné, protože v celkovém pořadí předstihli Pavla Kunce a dostali se na 5. pozici v seriálu. A na stupně vítězů se i přes pád těsně před cílovým odmávnutím dostali ještě Sládek s Čížkem.

O náročnosti finálové jízdy svědčí i to, že pouze jezdci na prvních 3 místech měli plný počet 6 kol. Překvapením v cíli bylo 4. místo Vitouše s Hotovým, pro které to byl letos nejlepší výsledek. O svých kvalitách tentokrát přesvědčili i Kunc s Prossem. Po kolizi v 1. kole začínali závod až na poslední 10. pozici s velkou ztrátou, ale dokázali dojet jako 5. Za nimi byli klasifikováni Marek s Navrátilem, kterým se tak nepodařilo získat mistrovský titul. Finále určitě nedopadlo podle představ Mencákovi s Bergerem, kteří si vedli nejlépe v kvalifikačních jízdách, když ujeli pouhá 4 kola.

Po závodě bylo slavnostně dekorováno nejlepších 10 jezdců i jejich lyžařů. Oceněni byli i pořadatelé z Chýnova a z Horního Města za nejlepší zvládnutí závodů. Jako osobnosti motoskijöringu byli vyhlášeni i Jan Zářecký a Jan Froněk. Jako „skokan roku“ pak byli vyhodnoceni Kubíček s Hovadem.

A co říci k celému vydařenému seriálu? Poprvé v třináctileté historii se podařilo odjet všech 10 vypsaných závodů podle verze kalendáře, který byl vyhlášen před sezónou. Paní zima nám tak velmi přála. Menší tání pouze postihlo pořadatele v Letohradě a Olešnici v Orlických horách. Obleva pak ztížila poslední závod v Dobřanech.

A jak se dařilo jednotlivým posádkám? Bratři Šrolerové získali zaslouženě svůj 3. mistrovský titul. Měli výborný začátek sezóny. Pak jim některé závody nevyšly podle vlastních představ. Ale konec sezóny zvládli perfektně. Ze všech dvojic vyhráli i nejvíce závodů (4). Dvakrát vyhráli Marek s Navrátilem. Ti se dostali do čela seriálu po 6. závodu v Letohradě. Poctivě sbírali body a byli tak na čele až do posledního závodu. Spolehlivě jezdili i Sládek s Čížkem. Jednou vyhráli, ale obě dvojice před nimi získali více bodů.

Dvakrát dokázali vyhrát i Mencák s Bergerem, ale jejich další výkony byly dosti nevyrovnané. Na stupně vítězů několikrát vystoupili i dobřanští Švorc s Marešem. Hlavně v první polovině seriálu se dařilo i Kuncovi s Prossem. Od svého vítězného závodu v Nekoři vedli i několik závodů seriál MČR. Pak se jim několik závodů vůbec nepodařilo a výsledkem tak bylo celkové 6. místo. V porovnání s loňskou sezónou si o 1 místo pohoršili Mňuk s Langrem, kteří ale také několikrát vystoupili na stupně vítězů. Příjemně překvapili i Mohaupt se Sejkem. A že se podaří být celkově na 9. pozici Zářeckému s Morávkem, to určitě nečekal nikdo. Elitní desítku uzavírají Skalka s Břízou, kteří ale jezdili pouze v první polovině sezóny. Pak po zranění v Litomyšli z dalších závodů odstoupili. Byla škoda, že pro nedoléčené zranění lyžaře Furára se nemohl do seriálu zapojit i nejúspěšnější jezdec motoskijöringu Bohuslav Svatoš, který byl 4x mistrem ČR.

Závody byly velice vyrovnané. V podstatě v každém závodě mohl vyhrát kdokoli z jezdců na startu finálových jízd. Díky jinému systému závodu s 12 kvalifikačními jízdami se určitě zatraktivnil průběh všech závodů. Stabilizovalo se i jezdecké pole. Určitě dobrým tahem bylo zařazení 2 závodů v Jižních Čechách, odkud začali jezdit další jezdci. 2 závody se podařilo vrátit i na Severní Moravu. Pouze byla škoda, že z Moravy jezdila pouze 1 posádka, a to ještě v první polovině seriálu.

Výsledky ke stažení: Dobřany v Orlických horách

Josef Vašíček