MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS                    
SPONZOŘI
AKTUALITY
Tisková informace o motoskijöringu – Rodná 12.2.2012

Příští den se jelo na rychlé trati v Rodné nedaleko Mladé Vožice. Motosportu Chýnov tentokrát pomáhali členové SDH Rodná a ZD Pojbuky. Opět vydatně mrzlo, ale sluníčko už ukazovalo svoji sílu. Závody se tak jely za pěkného zimního počasí.

Kvalifikační jízdy byly tentokrát velice vyrovnané. Nejlépe si vedli J.Mňuk s Langerem, bratři Šrolerové a Mohaupt s Hotovým. Každý z nich měl na svém kontě 2 vítězství. Dobře jezdili i Hock s Bergerem, kteří také dvakrát vyhráli, ale jednu jízdu dokončili po krkolomném pádu až na 6. pozici.

Divákům se určitě muselo líbit i finále „B“. To sice celkem bez problémů vyhrál Jindřich Lux s novým lyžařem Lukášem Novákem, ale o 2. postupové místo zuřil velký boj. Po bojovné jízdě nakonec postoupili Zářecký s Morávkem na dvoutaktní Hondě, kteří jsou nejzkušenějšími jezdci z celého startovního pole.

Finálová jízda měla určitě zajímavý a překvapivý průběh. Startovací manévr zvládli nejlépe Marcel Hock s Jonášem Bergerem. Jejich stylu určitě vyhovovala i rychlá trať. Hock s Bergerem se udrželi na čele po celých 12 kol a stali se spolu poprvé zaslouženě vítězi mistrovského motoskijöringu. Lyžař Berger tak mohl navázat na vítězství v Rodné v roce 2010, když zde vyhrál s Jiřím Mencákem. Závod se povedl také Mohauptovi s Hotovým, kteří byli neustále v kontaktu s vedoucí dvojicí a čekali na chybu, která ale nepřišla. Na stupně vítězů se dostali i J.Mňuk s Langerem.

Závod se určitě nevydařil úplně podle představ vedoucím 2 posádkám seriálu Sládkovi s Čížkem i bratrům Šrolerům. Klášterečtí bratři odstartovali na 5. pozici, Sládek s Čížkem ještě daleko hůře. V polovině závodu byli Sládek s Čížkem už za Šrolery. Na čas se dostali i před ně. V zatáčce po cíli 7. okruhu ale Sládkovi vypadla rychlost, čehož 100% využili Šroleři. Sládek s Čížkem se sice stále snažili, ale Šrolery překonat nedokázali.

Celkové výsledky závodu:
1. Marcel Hock – Jonáš Berger, SMS motokrosu Pardubice, Suzuki, 8:12,31
2. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, SMS motokrosu Benátky n.J., Honda, 8:14,36
3. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team, Yamaha, 8:20,35
4. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 8:22,54
5. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 8:23,50
6. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 8:41,63

V doprovodném programu se opět představili i místní jezdci. Nejlepší byli tentokrát Jiří Honsa s Malíkem před Šnoblem s Žižkou a Mílou Honsou s Koubou.

Závod v Rodné opět ukázal, jak je motoskijöring zajímavý a vyrovnaný. Po 6 závodech se tak průběžné pořadí pěkně zamotalo. Stále vedou Sládek s Čížkem (96 bodů). Ale těsně za nimi už jsou bratři Šrolerovi (91 bodů), J.Mňuk s Langerem (88 bodů) a Mohaupt s Hotovým (83 bodů). Vítězové z Rodné Hock s Bergerem jsou už na 5. pozici s 67 body.

Závody vyvrcholí už tento víkend posledními 2 závody ve Východních Čechách. V sobotu 18.2. uspořádají závod členové AMK Letohrad. Ale protože nemají na své tradiční trati u koupaliště dostatek sněhu, připravují závod v Nekoři. A seriál vyvrcholí o den později 19.2. v Dobřanech v Orlických horách. Uvidíme, kdo nakonec získá mistrovský titul. Šanci na titul má několik posádek. Diváci se proto mohou těšit na zajímavé a hlavně dramatické závody.

Josef V a š í č e k