MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS                    
SPONZOŘI
AKTUALITY
Tisková informace o motoskijöringu – Nekoř 18.2.2012

Když se účastnící seriálu MMČR v motoskijöringu rozjížděli z posledního závodu v mrazivé Rodné nečekali, jak se během krátké doby změní počasí. Přívaly sněhu přinesly nejen starosti silničářům a řidičům, ale i organizátorům dalšího závodu pořádaného členy AMK Letohrad. Ti závod přesunuli z tradiční tratě u koupaliště do nedaleké Nekoře. Podařilo se jim připravit zajímavou technickou trať.

Ale nenadálá obleva den před závodem úplně změnila pečlivě připravenou trať. Všude se vytvářely hluboké koleje, které způsobovaly těžkosti hlavně motocyklistům. Už kvalifikační jízdy ukázaly, jak se závodníci vypořádají s těžkou tratí. Nejlépe jezdili favorizovaní Sládek s Čížkem a hlavně Mohaupt s Hotovým, kteří s přehledem vyhráli všechny své jízdy a na start finálové jízdy si tak mohli zvolit nejvýhodnější pozici.

Start nejlépe zvládli jezdci Orionu Litomyšl Roušavý s Marešem a Mohaupt s Hotovým. Z hloubi jezdeckého pole začínali závod Sládek s Čížkem i bratři Šrolerové. I když Roušavý s Marešem jeli velice dobře, v cíli 2. okruhu neodolali náporu Mohaupta s Hotovým. Ti v Nekoři dokazovali, že jejich vzestup formy není náhodný a že udělají vše proto, aby konečně vyhráli po 7 letech ježdění v motoskijöringu mistrovský závod. A to se jim zaslouženě podařilo.

Velká bitva se odehrávala o další pozice. Loňští mistři Sládek s Čížkem opět ukazovali své umění. Postupně se propracovali až těsně za Roušavého s Marešem, které 3 kola před cílem dokázali předjet. Dotahovali se ke konci závodu i na vedoucí dvojici. Stupně vítězů si poprvé v letošní sezóně vybojovali i Roušavý s Marešem. Situace na dalších pozicích se během závodu neustále měnila. Těžká trať způsobovala pády i špičkovým jezdcům. Spadli i Hock s Bergerem, kteří tak senzačně vyhráli minulý závod v jižních Čechách. Ale dokázali se dostat až na 4. pozici v cíli. Několikrát spadli i nejúspěšnější jezdci motoskijöringu bratři Šrolerové. Do cíle dojeli na 6. pozici, ale už se ztrátou 1 okruhu. Závod se také příliš nepovedl J.Mňukovi s Langrem, kteří byli klasifikováni za Šrolery.

Celkové výsledky závodu:
1. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, SMS motokrosu Benátky n.J., Honda, 12:56,85
2. Josef Sládek – Petr Čížek, Dukla Racing, Honda, 12:59,57
3. Michal Roušavý – Lukáš Mareš, Orion Team Litomyšl, Honda, 13:02,09
4. Marcel Hock – Jonáš Berger, SMS motokrosu Pardubice, Suzuki, 14:03,67
5. Jindřich Lux – Lukáš Hovad, BV Racing, KTM, 14:09,93
6. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec nad Orlicí, Yamaha, 12:57,82

V seriálu si upevnili své vedoucí postavení Sládek s Čížkem (113 bodů). Vítězstvím v Nekoři poskočili na 2. pozici Mohaupt s Hotovým (103 bodů), kteří si vyměnili pozici s bratry Šrolery (101 bodů). O mistru tak definitivně rozhodne až poslední závod v Dobřanech v Orlických horách. Nejlepší pozici mají Sládek s Čížkem, ale na mistra mohou dosáhnout hlavně Mohaupt s Hotovým příp. bratři Šrolerové a Mňuk s Langrem.

Divákům se představilo i 26 posádek ve vloženém závodě hobby. Ve finálové jízdě se nedařilo největším favoritům Maříkovi s Roháčkem ani Kavkovi se Sabotou. Ti si dokonce postup museli vybojovat z finále „B“. Výborně zajeli dalečínští jezdci Vetešník s Procházkou, kteří ještě do loňského roku jezdili v MČR. Na stupně vítězů je následovali Jerie s Rumlem z Jilemnice a Chuchlík s Novotkou z Libštátu.

Josef V a š í č e k