MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS    
SPONZOŘI
AKTUALITY
Tisková informace o motoskijöringu – 1. závod MČR ŽELEČ 19.1.2013

se příznivci motoskijöringu konečně dočkali. Na jihu Čech v týdnu před závodem vydatně chumelilo a tak mohlo být v náhradním termínu 19.1. zahájeno letošní MČR „ORION – SHIVA KTM CUP 2013“. Na startu byli všichni úspěšní jezdci z loňského seriálu kromě Romana Mňuka, který si doléčuje zranění z letní motokrosové sezóny. Potěšitelný byl návrat některých úspěšných jezdců, kteří loni nebo předloni nejezdili (Josef Švorc, Vítězslav Marek, František Kubíček). Na startu byl i zkušený Pavel Kunc, který se loni příliš nesvezl.

Úvodní závod se jel podobně jako v předchozích letech pod vedením zkušeného organizátora Evžena Zadražila z Motosportu Chýnov v obci Želeč u Tábora. Pořadatelé ve spolupráci s Obecním úřadem Želeč připravili závodní okruh v délce 550 metrů, která byl určitě vhodný na „rozjetí“ závodníků v prvním závodě.

Kvalifikační jízdy začaly zajímavě už při 1. jízdě. To dobřanský Josef Švorc s lyžařem Ondřejem Šlechtou (loňským autokrosovým mistrem republiky v kategorii „kartkros“ Ondřejem Šlechtou) dokázal celkem bez problémů vyhrát. Vůbec mu nevadilo, že po zisku mistrovského titulu v roce 2007 nezávodil a byl jezdcem, který se zase po letech prosadil na dvoutaktním motocyklu. Celkově se dá říci že jezdci, kteří loni nezávodili, se v jezdeckém poli vůbec neztráceli a dokazovali tak, jak je náš motoskijöring v současné době vyrovnaný. V kvalifikačních jízdách doslova zářili František Kubíček s Lukášem Hovadem. První své 3 rozjížďky vyhráli. Pak se jim ale nevydařila poslední jízda a kvalifikaci vyhráli Josef Mňuk s Filipem Langerem, kteří tak premiérově získali na své konto i 3 bonusové body pro seriál MČR.

Pomalu se rozjížděli loňští mistři Sládek s Čížkem. Ale jízdu od jízdy se jejich výkon zlepšoval a bez problémů se tak přímo kvalifikovali do finále. Podobně si počínali klášterečtí bratři Šrolerové i Mohaupt s Hotovým. Loni tak úspěšný Marcel Hock musel jet s náhradním lyžařem Lukášem Novákem (za zraněného Jonáše Bergera) a jeho jízdu to určitě poznamenalo.

Divákům se musel líbit i výkon nestárnoucího Pavla Kunce z Orionu. Pavel začal s lyžařem Romanem Prossem 2. místem a zdálo se, že bez problémů postoupí do finále. Pak jim ale další jízdy vůbec nevyšly a o postupu měla rozhodnout poslední jízda kvalifikace. V té jezdili suverénně na čele, ale pak se jejich Honda zastavila zhruba 100 metrů před cílem pro kuriózní závadu (došlý benzín). Šance na přímý postup tak byla ta tam o jeden jediný bod. Naopak spokojený musel být Vítězslav Marek. Ten si při své premiéře s novým lyžařem Liborem Kašparem, který nejel nikdy motoskijöring, zajistil 8. místem v kvalifikaci přímý postup do finále.

Příliš se nedařilo jezdcům pořádajícího Motosportu Chýnov Vitoušovi ani Malkusovi, kteří tak museli do finále „B“. Tam na start nakonec nastoupili pouze 3 jezdci. Postup si vybojovali Vitouš se Sejkem a Hock s Novákem. Obdiv si určitě zasloužil Vitoušův lyžař Karel Sejk, který obětavě finále dokončil i se zraněným ramenem.

Hlavní finále „A“ mělo docela poklidný průběh. Start se nejlépe povedl bratřím Šrolerům a na vedoucí pozici vydrželi celých 12 kol. Ke konci závodu se k nim přiblížili Sládek s Čížkem, kteří je ale předjet nedokázali. Na stupně vítězů se dostali i vítězové kvalifikace Mňuk s Langerem. V tabulce seriálu po prvním závodě jsou tak na čele bratři Šrolerové s 20 body. Na 2. místo se dostali díky bonusovým bodům Mňuk s Langerem s 18 body. Další závod se jede příští neděli 27.1. v Klášterci nad Orlicí a bratři Šrolerové pojedou na domácí trati. Diváci se tak mohou těšit na zajímavé a napínavé závody.

V Želči si mohli zajezdit i převážně místní začínající jezdci. Na startu se jich sešlo celkem 15 a divákům i oni ukázali zajímavé závody. Asi největšími favority byly hostující jezdci z Jilemnice Jerie s Rumlem, kteří v minulosti jezdili i MČR. Vyhráli všechny své 3 kvalifikační jízdy a tím i celou kvalifikaci. Ve finále se ale jejich zelená dvoudobá Kawasaki zastavila už v 1. kole a finále vyhráli závodníci z Tábora Křížek s Gigalem.

Celkové výsledky vloženého závodu:
1. Tomáš Křížek – Tomáš Gigal, Tábor, Honda, 6:07,58
2. Radek Přibila – Jiří Pekárna, MX Příchovice, Kawasaki, 6:11,98
3. Míla Honsa – Vítězslav Kouba, Honus team, Yamaha, 6:13,78

Celkové výsledky závodu MČR:
1. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK motokrosu Pardubice, Yamaha, 9:46,70
2. Josef Sládek – Petr Čížek, SMK motokrosu Pardubice, Honda, 9:48,24
3. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Motokros Team Vysoké Mýto, Yamaha, 9:56,88
4. Josef Švorc – Ondřej Šlechta, AMK Dobřany v Orlických horách, KTM, 10:31,19
5. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, SMS motokrosu Střední Čechy, Honda, 10:35,13
6. František Kubíček – Lukáš Hovadí, SMS motokrosu Pardubice, Honda, 10:15,91

Josef V a š í č e k