MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS    
SPONZOŘI
AKTUALITY
Informace o 5. motoskijöringu 5.2.2017

Když jsme před týdnem odjížděli z vydařeného motoskijöringu z Klášterce, v koutku duše jsme doufali, že předpověď počasí s náhlým oteplením nebude platit. Ale předpověď se bohužel vyplnila. Pořadatele 5. závodu 5.2.2017 v Chotčinách u Chýnova tak čekal těžký úkol. Zrušit závody nebo jej pořádat? Pořadatelé – Motosport Chýnov, Retox Racing a SDH Chotčiny se rozhodli pro pořádání závodu za nelehkých podmínek.

Již při tréninku, který byl vypsán na minimální počet kol, se členové jury rozhodli k celkové změně standardního časového harmonogramu. Jednu sérii jízd MČR přesunuli už do dopoledního programu, kdy byla trať ještě trochu zimní. Hlavní finálová jízda „A“ se tak mohla jet také dříve. U vloženého závodu byl snížen počet jízd a finálové jízdy B i A se dojížděly až po MČR. A když jezdci se změnami souhlasili, mohli vyrazit na závodní trať.

Už od úvodní kvalifikační jízdy začal mít problémy s motocyklem průběžně vedoucí Lukáš Mohaupt. A tak horko těžko byl v kvalifikaci 3. a získal s lyžařem Vaškem Hotovým 1 bonusový bod do tabulky MČR. Kvalifikaci nakonec vyhráli klášterečtí bratři Šrolerové, kteří 2x vyhráli a 1x byli 2. Stejně tak na tom byli Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem, kteří tak senzačně ovládli minulý závod v Klášterci nad Orlicí. Jízdu od jízdy se trať stávala těžší a těžší, později už spíše vypadala jako trať jarního motokrosu. Ale jezdci i jejich lyžaři dokázali za tak těžkých podmínek tisícovce diváků své velké mistrovství.

Start finále MČR byl dramatický. Perfektně odstartovali bratři Šrolerové a začali celému jezdeckému poli ujíždět. Za nimi kontrolovali situaci Josef Mňuk s Filipem Langerem a Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem. O 4. místo bylo několik uchazečů, dlouho na tom byli nejlépe Vitouš se Sejkem v barvách domácího klubu Motosport Chýnov, pro které to byl letos 1. společný závod. Snažili se i Mohaupt s Hotovým, Plíhal s Poulem a Dvořáček s Majvaldem. Ze zadních pozic útočili Fogl se Sabotou, kteří měli na startu kolizi. Finále se muselo divákům líbit, protože jezdci si v boji o 4. místo nic nedarovali.

Na čele dokončili závod v pohodě jedoucí Šrolerové, kteří tak byli letos první dvojicí, která dokázala vyhrát 2 závody. Navíc získali 19. vítězství v MČR a v historické tabulce seriálu se posunuli na 2. pozici před Pavla Kunce. Na vedoucího Bohuslava Svatoše jim tak chybí už pouhé 2 vyhrané závody. Na těžké trati tak opět dokázali, že letos patří k hlavním adeptům na mistrovský titul. Na stupně vítězů vystoupili i Josef Mňuk s Filipem Langerem a Roman Mňuk se Zdeňkem Langerem. Mohaupt s Hotovým skončili na 4. pozici.

1. Patrik Šroler – Miroslav Šroler, SMK Klášterec n.O. v AČR, Beta 300 2T, 8:12,69
2. Josef Mňuk – Filip Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:23,17
3. Roman Mňuk – Zdeněk Langer, Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T, 8:35,24
4. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion Racing Team, Honda 450 4T, 8:59,44
5. Pavel Dvořáček – Tadeáš Majvald, SMX Racing Team Rudník, KTM 250 2T, 9:02,03
6. Tomáš Fogl – Martin Sabota, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Yamaha 450 4T, 9:04,03

A jak vypadá průběžné pořadí MČR? Čtyřbodovou ztrátu na Mohaupta zlikvidovali po vítězné kvalifikaci a finále klášterečtí bratři Šrolerové. Před posledním závodem v Dobřanech v Orlických horách mají na svém kontě celkem 87 bodů. Za nimi jsou Mohaupt s Hotovým (82 bodů) a Josef Mňuk s Filipem Langerem (77 bodů). Boj o mistrovský titul tak není stále rozhodnutý, diváci se mohou těšit na velké souboje na dobřanské rychlé trati již tuto sobotu.

Diváci v Chotčinách mohli shlédnout i 22 jezdců volného závodu. Finále ovládli Kavka se Sabotou, kteří jezdí úspěšně Orlický pohár stejně jako Popovyč s Novotným. Kavka se Sabotou navázali na své loňské prvenství v Chotčinách. Čest Jihočechů zachránili 3. místem Charvát s Hůlou.

1. Jiří Kavka – Pavel Sabota, SMK Klášterec n.O. v AČR, Honda 500 2T, 5:59,32
2. Jurij Popovyč – Ladislav Novotný, Hnátnice, KTM 250 2T, 6:13,04
3. Jan Charvát – Dominik Hůla, Husqvarna Promoto, Husqvarna 450 4T, 6:30,08
4. Martin Jerie – Roman Ruml, Jilemnice, Kawasaki 250 2T, 6:41,27
5. Luboš Polišenský – Ondřej Štiller, Retox Racing, KTM 300 2T, 6:44,37
6. Lukáš Jelínek – Tomáš Kohout, Retox Racing, Husqvarna 250 4T, 6:51,79

A tak nás čeká už jen závěr letošní povedené sezóny, který bude v sobotu sobotu 11.2.2017 na trati „U hradu“ v Dobřanech v Orlických horách. Tam se pojede závěrečný závod MČR, ale i Orlického poháru. O dalších podrobnostech budu informovat.

Josef Vašíček, 6.2.2017