AKTUALITY
V Dobřanech proběhlo vyhodnocení seriálu MČR 2024 v motoskijöringu

DOBŘANY V O. H. - Každoročně bývalo zvykem, že se motoskijöringové mistrovství vyhlásí ihned po posledním závodě v Dobřanech v Orlických horách. Letos? Bylo vše jinak! „Když jsme 20. ledna 2024 odjížděli z dějiště prvního závodu v Rudníku, příliš jsme si nepřipouštěli, že by letošní zima měla být tak skoupá na sníh, a že to bude zároveň závod poslední,“ uvedl promotér akce Josef VAŠÍČEK, který zároveň on-line deník Sport Rychnovska informoval o závěrečném vyhodnocení letošních závodů.

„Vyhlášení bylo důstojné a příjemné, a to i díky dobřanským organizátorům. V místním „Dřeváku“ se k vyhlášení dostavili všichni pozvaní jezdci nebo jejich zástupci. Letos jsme motoskijöringové mistrovství uspořádali jako OPEN. To znamená, že se mohli zúčastnit a hlavně i bodovat také jezdci z jiných zemí. A této možnosti využili hojně jezdci z Lotyšska, kteří výrazně zasáhli do pořadí a z Dobřan si odvezli i český titul pro letošní rok.“

ORLICKÝ pohár

Nejprve byli oceněni jezdci a lyžaři z Orlického poháru. „Poprvé jeli v našem seriálu motoskijöring a hned získali nejvyšší ocenění! To platí o Janu Balašovi s Ondřejem Smolíkem, kteří v Rudníku nedali svým soupeřům nejmenší šanci. Až za nimi skončili jezdci, kteří se pravidelně umísťují na nejvyšších místech. Mezi nimi byl i čtyřnásobný vítěz Orlického poháru Jiří Kavka,“ uvedl Josef Vašíček.

Pořadí Orlického poháru 2024:

Jan Balaš – Ondřej Smolík (Autoklub Krakonoš Jilemnice, KTM 450 4T) - 21 bodů
Martin Jerie – Roman Ruml (Jilemnice, Kawasaki 250 2T) - 20 bodů
Jakub Vídenský – Jiří Grežo (Klub Bačateam v AČR, KTM 300 2T) - 17 bodů
Jiří Kavka – Pavel Sabota (SMK Klášterec nad Orlicí, TM 300 2T) - 13 bodů
Jan Rubeš – Jan Maisner (Klub Bačateam v AČR, KTM 300 2T) - 11 bodů

NEJLEPŠÍ jezdci z Rychnovska

V OPEN MČR byli nejlepší Josef Novák s Janem Štachem, kteří v barvách teamu Cermen skončili celkově na 8. místě v seriálu. Prosadili se i Pavel Křížek s Jaromírem Vondruškou (11.). V Orlickém poháru byli na deváté pozici Lukáš Pišl s Adamem Poulem z Javornice. Škoda že se nemohlo odjet víc závodů. Pak by se i účastnilo daleko víc jezdců z našeho okolí.

OPEN MČR 2024

Po Orlickém poháru již na pódium vystoupali nejlepší jezdci OPEN MČR „Orion-Shiva KTM 2024“ v motoskijöringu. „Výrazně se prosadili naši pobaltští přátelé z Lotyšska. Obdivuhodné bylo, že do Dobřan jich dorazilo dost včetně svých příznivců. A při vyhlášení se nedali přehlédnout. Mistrovský titul získali Raivis Eikmanis s lyžařem Oskarsem Dzirkalisem a stali se tak prvními zahraničními vítězi v historii motoskijöringu. Prosadil se také Pavel Dvořáček, mistr ČR posledních dvou let. Letos jezdil s Jiřím Hendrychem, protože Daniel Mandys si ještě doléčoval zranění z loňské sezóny. Nebýt pádu ve finálové jízdě, mohli mít i letošní titul.

Na kdyby se ale v motoristickém sportu nehraje. Na dalších dvou místech byli další Lotyši Zundovskis – Sturesteps a Zomanis – Neško. Letos mohl trojnásobný český mistr Lukáš Mohaupt nastoupit do závodu s uzdraveným Václavem Hotovým. A oba dokázali, že ze svého umění nic neztratili. Obdivuhodní výkon podal i šestí v pořadí Jan Zářecký, který jako jediný z jezdců absolvoval všech 122 odjetých závodů od začátku seriálu v roce 1998,“ informoval on-line deník Sport Rychnovska Josef Vašíček.

Pořadí OPEN MČR 2024:

Raivis Eikmanis – Oskars Dzirkalis, Lotyšsko-LaMSF, Honda 450 4T, 21 bodů
Pavel Dvořáček – Jiří Hendrych, MTX Racing Team, Yamaha 450 4T, 19 bodů
Gatis Zundovskis – Viesturs Sturesteps, Lotyšsko-LaMSF, KTM 450 4T, 15 bodů
Raivis Zomanis – Mikus Neško, Lotyšsko-LaMSF, Honda 450 4T, 13 bodů
Lukáš Mohaupt – Václav Hotový, Orion-Racing Team s.r.o., Honda 450 4T, 11 bodů
Jan Zářecký – Petr Kavka, Sidemotokros klub Klášterec n.Orl, Honda 250 2T, 10 bodů

„Ještě než se mohlo oficiálně i neoficiálně slavit, byl pořadateli seriálu oceněn dlouholetý technický komisař a příznivec našich zimních závodů Olda Hájek. Poděkováni získali i pořadatelé z rudnického klubu, kteří i v nelehkých podmínkách dokázali uspořádat závod. A pak už mohl začít přátelský sobotní večer. Nechyběla ani hudba, lotyšští jezdci si dokonce připravili i hudební vystoupení. Zahanbit se nedali ani naši, zvlášť Jan Zářecký se svoji pověstnou harmonikou. Brzy se odbourala jazyková bariéra a dobřanský večer tak byl skvělým zakončením motoskijöringové sezóny,“ uvedl promotér akce Josef Vašíček.