MOTOSKIJORING NAPSALI O NÁS                    
REKLAMA
Zásilkový obchod - www.zasilkovyobchod.cz
SPONZOŘI
AKTUALITY
MČR motoskijöring Radenín + Rodná

O víkendu se na jihu Čech konaly úvodní dva závody Mistrovství ČR v motoskijöringu „Orion – Shiva KTM Cup 2010“. S přípravami obou tratí bylo hodně starostí, protože až do čtvrtka bylo k dispozici hodně málo sněhu a tak se musel komplikovaně stahovat na profil tratí z okolních prostor, v pátek a v sobotu pak dle meteorologických předpovědí nasněžilo až příliš velké množství sněhu a tak se naopak řešila nerudovská otázka „kam s ním“.

Pořadatelem obou podniků byl Motosport Chýnov. Hlavním sponzorským partnerem pro tyto dva závody byla firma Promoto Husaberg Tábor. Poděkování za přípravu tratí pak patří spolupořádajícím subjektům Obec Radenín, Wolf Intex Racing team a SDH Rodná společně se ZD Pojbuky.

Na první závod do Radenína v sobotu 9.1.2010 přijelo 23 dvojic. Závodilo se na rychlé, 600 metrů dlouhé trati. Kromě hodně nepříjemného zranění lyžaře Jana Klejmy z Motoclubu Milevsko probíhal závod ve slušném rytmu. Jezdci uvítali i nový způsob kvalifikačních jízd dle systému ploché dráhy. Ve finále pak excelovali loňští vicemistři ČR bratři Šrolerové ze Side motokros klubu Klášterec n. Orlicí před zkušeným motokrosařem Víťou Markem s lyžařem Jakubem Navrátilem z Cerman Racing teamu.

Do nedělního závodu v Rodné nastoupilo již jen 20 tandemů. Opět rychlý profil tratě se ráno před závodem v rámci bezpečnosti upravil vložením jedné zpomalovací zatáčky. To se nakonec osvědčilo, celý den proběhl bez zranění a na trochu techničtější trati tak trochu překvapivě excelovali Jiří Mencák s Jonášem Bergerem z X-Sport Racing teamu. Oba dny si hodně dobře počínal bývalý výborný reprezentant Československa v motokrosu, věčně mladý Pavel Kunc, který i v padesáti letech dokáže držet tempo s o generaci mladšími závodníky. Celkově se svým lyžařem Romanem Prossem v barvách Orionu Litomyšl figurují po dvou závodech na průběžném druhém místě za bratry Šrolerovými. Naopak se na jihu Čech ne zcela dařilo úřadujícím mistrům ČR Josefu Sládkovi s Petrem Čížkem z SMS Pardubice. Tato skromná dvojice si i navzdory vyhraněnému a efektnímu stylu jízdy vyjela po dvou závodech pouze 5. příčku.

Závody to byly každopádně hodně zajímavé. Je vidět, že zhruba prvních 10 dvojic mistrovství drží opravdu vysoké tempo, které je navíc podloženo bezchybnou jízdou jak jezdců na motocyklu, tak hlavně lyžařů. Pět jihočeských posádek, které se postavily na start těchto závodů a mělo tak vlastně poprvé možnost zkonfrontovat síly s pravidelnými účastníky MČR nakonec vyšlo výsledkově téměř naprázdno. Radek Bareš z Motoclubu Milevsko bohužel ani nemohl po zranění svého lyžaře Jana Klejmy do nedělního závodu nastoupit a jinak hodně rychlý Martin Kočí z SMS Kaplice po oba dny sice vystřídal dva lyžaře, ale i když bojoval jako lev, po odstoupení a pádech svých lyžařů ani jeden den na finále bohužel nedosáhl i když v Rodné k tomu měl hodně blízko. A tak jediné dvě jihočeské posádky, které o víkendu dokázaly v MČR bodovat, byly nakonec Václav Malkus z lyžařem Vítem Žižkou v sobotu v Radeníně a Vít Vitouš s Petrem Kunkalem pak v neděli v Rodné, obě startující za pořádající Motosport Chýnov.

Další závod MČR se jede hned další sobotu 16.1. v Nekoři v Orlických Horách. Spolupráce organizátorů s promotérem seriálu Petrem Kovářem probíhala k oboustranné spokojenosti a tak věříme, že se závody MČR v motoskijöringu objeví na jihu Čech také napřesrok.

Výsledky ke stažení: Radenín, Rodná

Evžen Zadražil, ředitel závodu